Reklama

Losowa Fotka

Ostatnio na forum

Oferty Pracy

Najnowsze ogłoszenia
MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ
Inżynier Elektryk - Finlandia
Starszy Inżynier Elektryk - Kraków
Kierownik Robót Elektrycznych - Konin
Inżynier Elektryk-Poznań

Zobacz więcej...

Polecane książki

Fotografie

This widget requires Flash Player 9 or better.

Zobacz film

Schematy elektryczne

...

Zobacz temat

Drukuj temat
Jak podłączyć?
wojtek0211
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 28-09-2007 16:24

Data rejestracji: 28.09.07

Witajcie!
Mieszkam w kawalerce i postanowiłem wymienić starą tablicę z bezpiecznikami topikowymi na nową z nadprądowymi. Mam tylko 2 obwody - jeden na oświetlenie a drugi na gniazdka. Ten drugi wywala bardzo często zwłaszcza jak włącze jakieś 2 urządzenia prądożerne. Problem w tym że sprawy elektryczne są mi prawie zupełnie obce. Umiem np. wymienić gniazdko na nowe :) Ściągnałem starą obudowę i oto co zobaczyłem:

www.elektrykamato...c04468.jpg
www.elektrykamato...c04469.jpg
www.elektrykamato...c04470.jpg
www.elektrykamato...c04471.jpg

Czy ktoś z szanownych Panów elektryków może mi podpowiedzieć co do czego podłączyć? Proszę o pomoc! Dysponuję tym:

www.elektrykamato...c04473.jpg

Z góry dzięki i pozdrawiam serdecznie!

Linki sponsorowane
Dodany dnia 10-09-2010 07:03
Reklama

Data rejestracji: Zawsze

IP: localhost  
elektryk
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 29-09-2007 13:55
Awatar

Data rejestracji: 11.05.06

Witam

Ze zdjęć widac że to instalacja starego typu : dwuprzewodowa, wykoanana z aluminiowych przewodów.
Nic dziwnego że wybija. Kiedys projektowano isntalacje z mniejszym przeydziałem mocy.Ale świat idzie szybko do przodu, pojawiały się nowe urzdzenia elektryczne i w końcu instalacja nie wytrzymuje obciążenia. Sprawa nie jest prosta.
Doraźnym działaniem była by wymiana bezpiecznika z 10A na 16A, pytanie tylko czy instalacja wytrzyma ? Czy nowy, większy bezpiecznik będzie chronił Ciebie przed porażeniem a instalacje i kawalerkę przed spaleniem ??

Proponuje rozejrzeć się za elektrykiem. Powiniem na miejscu stwierdzić czy można założyć większy bezpiecznik na podstawie oględzin przekroju przewodów i pomiarów.

PS. Nie wiem skąd jesteś , ale wydaje mi się że za montaż takiej skrzynki nie weźmie więcej niż 50zł.
Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka

www.elektroinstalacje.info
Krzysztof1
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 04-01-2008 11:59

Data rejestracji: 04.01.08

Ja doradzam żebyś wymienił całą instalację wymiana samego zabezpieczenia to strata pieniędzy i tak cię to czeka ale lepiej to wykonać zanim twoja kawalerka jeszcze nie spłonęła

grosiu24
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 05-01-2008 19:47

Data rejestracji: 10.10.07

dokładnie dobrze ci koledzy radzą . Wymiane elektryk zrobi ci nawet w 1 dzień. Aw kawalerce nie wyniesie cię to nie wiadomo ile jesli chodzi o kase. pozdrawiem

Przeskocz do forum:

Czytaj na forum

Wygenerowano w sekund: 0.29
2,482,521 Unikalnych wizyt