Reklama
Losowa Fotka
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Prosty sposób na gni...· Klimatyzator ale jak...
· iluminacja, oświetle...
· Zwierzęta na urządze...
· żyrandol
Najciekawsze tematy
| · Przewody i kable | [32] |
| · Taryfa Nocna- wie... | [18] |
| · Dobór przewodu uz... | [13] |
| · Prąd w liniach WN | [11] |
| · Czy jest takie za... | [10] |
Oferty Pracy
Najnowsze ogłoszenia
| MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ | |
| Inżynier Elektryk - Finlandia | |
| Starszy Inżynier Elektryk - Kraków | |
| Kierownik Robót Elektrycznych - Konin | |
| Inżynier Elektryk-Poznań |
Zobacz więcej... 
Polecane książki
Fotografie
Zobacz film
Schematy elektryczne
...
Zobacz temat
ElektroInstalacje.Info- Instalacje elektryczne,schematy. :: Utrzymanie ruchu :: Awarie i usterki.
|
spawająca lutownica
|
|
| Gall Anonim |
Dodany dnia 09-02-2007 15:44
|
|
Następna "usterka"w wykonaniu osób nie mających pojęcia o zasadach wykonywania instalacji elektrycznych.W firmie wykonującej remonty obiektu szpitalnego.Po pokryciu dachu papą termozgrzewalną przystąpiono do robot blacharskich i montażu rynien.Wykonawca włączył 400-tu watową lutownicę do przedłużacza 230V który dał swoim pracownikom właściciel firmy.Po osiągnięciu właściwej temperatury zaczął lutować.Lutownica grzała lecz i waliła łukiem do rynny gdy chciał zacząć lutować.Jego pomocnik który trzymał rynnę w pewnym momencie wypuścił ją z rąk gdyż odsłoniętą nogą pomiędzy nogawką spodni a cholewą buta dotknął instalacji odgromowej.Gdy przyjechałem na miejsce i zaczęli mi opowiadać zacząłem się śmiać lecz gdy zobaczyłem przedlużacz zrobiło mi się niewesoło.Gdyby na tej wysokości stali na drabinie lub występie po którym chodzili bez zabezpieczeń.W dół 9.60m i beton. ________________________________________________________________ Lutownica była sprawna,jej przewód ochronny zamocowany prawidłowo.Przedłużacz za to miał gniazdo z bolcem,wtyczkę również lecz przewód dwużyłowy.Ktoś zrobił mostek w gniazdku pomiędzy jednym z przewodów zasilających a bolcem.W wyniku tego w zależności jak była podłączona faza w gnieżdzie z którego korzystali to raz było napięcie na obudowie lutownicy lub innego urządzenia z którego korzystali a raz nie.Była to któraś z kolei budowa na której z niego korzystali. Panowie!Co się dzieje na budowach gdzie wykonawcami i podwykonawcami są prywatni właściciele firm budowlanych i remintowych to głowa boli. Edytowane przez Gall Anonim dnia 09-02-2007 15:46 |
|
|
|
| Linki sponsorowane |
Dodany dnia 05-09-2010 20:45
|
|
Reklama Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| elektryk |
Dodany dnia 09-02-2007 19:55
|
|
Pewnie był to przedłużacz ogrodowy (taki pomarańczowy) bez uziemienia,do którego nie da się podpiąć urzadzeń I klasy ochronności (z bolcem) , który został przerobiony (dodano wtyczkę i gniazdko z bolcem).
Edytowane przez elektryk dnia 09-02-2007 19:57 Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka |
| Gall Anonim |
Dodany dnia 09-02-2007 21:59
|
|
Nie.Gdyby tak było zrobione szybko bym się zorientował i nie śmiał bym się na początku ich wypowiedzi.Przewód był oponowy 2x2,5 mm mocno zniszczony z powodu braku dbałości o niego.Zresztą jak wszystko na budowach gdy pracownicy brani są do prac dorażnie.Ja na to mówię"z łapanki"![]() |
|
|
|
| garlinski |
Dodany dnia 13-02-2009 21:57
|
|
Na jednej budowie mieliśmy taki przypadek że jeden z murarzy po stwierdzeniu braku "prądu" postanowił to sprawdzić wykonanym własnoręcznie przyrządem w postaci kawałka drutu. Jego dociekliwość zaprowadziła go poprzez sprawdzenie przedłużaczy, gniazda, rozdzielni budowlanej do rozdzielni głównej na której pozostał do dzisiaj czarny ślad. Tenże "elektryk" miał więcej szczęścia niż rozumu i został tylko lekko poparzony. |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |
Czytaj na forum
Wymiana instalacji w warsztacie, 3 i 4 łączniki schodowe, Instalacje Elektryczne w Wielkiej Brytanii, przeniesienie licznika, kable S.N, nowa instalacja, KTO ZNA FIRME..?, Jak powinien wyglądać przyłącz, Wolnozmienne fale mocy czynnej, Zdjęcia linii wysokich napięć na świecie, schemat podłączenia różnicówki 3-faz -pilne, gwiazda-trójkąt, Prąd w liniach WN, Cięcie szyny DIN, Zagadka - Co oznacza symbol L ?, przełącznik gwiazda-trójkąt, jak wykonac rozdzielnice NN, Sieci i instalacje oświetleniowe, Utylizacja świetlówek, Róznicówka...