Reklama

Losowa Fotka

Ostatnio na forum

Oferty Pracy

Najnowsze ogłoszenia
MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ
Inżynier Elektryk - Finlandia
Starszy Inżynier Elektryk - Kraków
Kierownik Robót Elektrycznych - Konin
Inżynier Elektryk-Poznań

Zobacz więcej...

Polecane książki

Fotografie

This widget requires Flash Player 9 or better.

Zobacz film

Schematy elektryczne

...

Zobacz temat

Drukuj temat
Natężenie prądu przy rozruchu silnika
Zygmunt Trzecia Faza
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 12:24
Awatar

Data rejestracji: 26.11.09

Witam, mam pewne pytanie, mianowicie jak wyliczyć natężenie prądu w silniku jednofazowym o mocy 600W w chwili rozruchu? Chodzi o silnik OKC 2-2/12d, który będzie pracował z dość dużą pompą więc będzie musiał użyć sporo siły... Chcę użyć przewodów o przekroju 0,75mm2, które według tabeli mają obciążalność prądową rzędu 6A, więc to raczej nie problem, ale bardziej martwią mnie bezpieczniki 16A które działają bez żadnej zwłoki czasowej, a chcę uniknąć niepotrzebnego rozłączania obwodu w chwili rozruchu. A jeśli prąd okaże się zbyt duży to czy sprawę załatwi falownik z możliwością regulacji częstotliwości dla złagodzenia rozruchu?

Linki sponsorowane
Dodany dnia 10-09-2010 06:20
Reklama

Data rejestracji: Zawsze

IP: localhost  
sonar
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 22:34

Data rejestracji: 31.05.09

Witam

Dlaczego twierdzisz że bezpieczniki działają bez żadnej zwłoki ?Czy są to bezpieczniki o charakterystyce gG czy gF ?
A może są to wyłączniki nadprądowe ?
Jeśli chcesz użyć przewodu o obciążalności 6A i bezpiecznika o wartości 16A ?Coś chyba tu nie gra.

Pozatym wątpię czy prąd rozruchowy przy silniku o takiej mocy, może być brany pod uwagę. Co innego silniki o mocy liczonej w kW.

Zygmunt Trzecia Faza
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 30-11-2009 07:37
Awatar

No więc sprawa wygląda tak, że przewody o wytrzymałości 6A to zasilanie silnika, natomiast przewody w instalacji są zabezpieczone bezpiecznikami 16A.

sonar
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 01-12-2009 19:13

Data rejestracji: 31.05.09

Witam
W takim razie zabezpieczyć przewody silnika bezpiecznikiem B 6A. Nie martwiłbym się o prąd rozruchowy. Bardziej bym się martwił czy ten 600W jednofazowy silniczek da radę zasilając tą "dość dużą pompę".

pozdrawiam

Zygmunt Trzecia Faza
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 04-12-2009 13:29
Awatar

No o to czy pociągnie to się nie martwię, da radę, wielkie dzięki Sonar za rozwianie wątpliwości co do zabezpieczenia.Smile

Przeskocz do forum:

Czytaj na forum

Wygenerowano w sekund: 0.37
2,482,482 Unikalnych wizyt