Reklama
Losowa Fotka
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Prosty sposób na gni...· Klimatyzator ale jak...
· iluminacja, oświetle...
· Zwierzęta na urządze...
· żyrandol
Najciekawsze tematy
| · Przewody i kable | [32] |
| · Taryfa Nocna- wie... | [18] |
| · Dobór przewodu uz... | [13] |
| · Prąd w liniach WN | [11] |
| · Czy jest takie za... | [10] |
Oferty Pracy
Najnowsze ogłoszenia
| MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ | |
| Inżynier Elektryk - Finlandia | |
| Starszy Inżynier Elektryk - Kraków | |
| Kierownik Robót Elektrycznych - Konin | |
| Inżynier Elektryk-Poznań |
Zobacz więcej... 
Polecane książki
Fotografie
Zobacz film
Schematy elektryczne
...
Zobacz temat
ElektroInstalacje.Info- Instalacje elektryczne,schematy. :: Elektryczne S.O.S :: Propozycje tematów.
|
Natężenie prądu przy rozruchu silnika
|
|
| Zygmunt Trzecia Faza |
Dodany dnia 29-11-2009 12:24
|
|
Witam, mam pewne pytanie, mianowicie jak wyliczyć natężenie prądu w silniku jednofazowym o mocy 600W w chwili rozruchu? Chodzi o silnik OKC 2-2/12d, który będzie pracował z dość dużą pompą więc będzie musiał użyć sporo siły... Chcę użyć przewodów o przekroju 0,75mm2, które według tabeli mają obciążalność prądową rzędu 6A, więc to raczej nie problem, ale bardziej martwią mnie bezpieczniki 16A które działają bez żadnej zwłoki czasowej, a chcę uniknąć niepotrzebnego rozłączania obwodu w chwili rozruchu. A jeśli prąd okaże się zbyt duży to czy sprawę załatwi falownik z możliwością regulacji częstotliwości dla złagodzenia rozruchu? |
|
|
|
| Linki sponsorowane |
Dodany dnia 10-09-2010 06:20
|
|
Reklama Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| sonar |
Dodany dnia 29-11-2009 22:34
|
|
Witam Dlaczego twierdzisz że bezpieczniki działają bez żadnej zwłoki ?Czy są to bezpieczniki o charakterystyce gG czy gF ? A może są to wyłączniki nadprądowe ? Jeśli chcesz użyć przewodu o obciążalności 6A i bezpiecznika o wartości 16A ?Coś chyba tu nie gra. Pozatym wątpię czy prąd rozruchowy przy silniku o takiej mocy, może być brany pod uwagę. Co innego silniki o mocy liczonej w kW. |
|
|
|
| Zygmunt Trzecia Faza |
Dodany dnia 30-11-2009 07:37
|
|
No więc sprawa wygląda tak, że przewody o wytrzymałości 6A to zasilanie silnika, natomiast przewody w instalacji są zabezpieczone bezpiecznikami 16A. |
|
|
|
| sonar |
Dodany dnia 01-12-2009 19:13
|
|
Witam W takim razie zabezpieczyć przewody silnika bezpiecznikiem B 6A. Nie martwiłbym się o prąd rozruchowy. Bardziej bym się martwił czy ten 600W jednofazowy silniczek da radę zasilając tą "dość dużą pompę". pozdrawiam |
|
|
|
| Zygmunt Trzecia Faza |
Dodany dnia 04-12-2009 13:29
|
|
No o to czy pociągnie to się nie martwię, da radę, wielkie dzięki Sonar za rozwianie wątpliwości co do zabezpieczenia.![]() |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |
Czytaj na forum
Moc w kW czy kVA ?, Wiertarko młot BOSH Buldog, Zagadka - jakie to przekroje ?, Jak podłączyć wyłącznik świecznikowy, jakie uprawnienia by kłaść instalacje w domach..., Problem z migającym światłem w salonie, jak podłączyć "różnicówkę", na jakiej zasadzie działa instalacja elektryczna w belgii???, dwie żarówki i łącznik dwuklawiszowy, Zawilgocona prądnica w agregacie Elmor 44 kW, jak podłączyc piec akumulacyjny dynamiczny, Zwarcie a wyłącznik nadprądowy, album linii nn, Zasady budowy linii kablowych SN i nN, Selektywność zabezpieczeń nadprądowych., Linia niskiego napięcia, Wylacznik FI, 17th Edition czyli angielskie uprawnienia elektryczne, Jak określić moc przyłączeniową ?, Jak to zrobić ????