Reklama
Losowa Fotka
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Prosty sposób na gni...· Klimatyzator ale jak...
· iluminacja, oświetle...
· Zwierzęta na urządze...
· żyrandol
Najciekawsze tematy
| · Przewody i kable | [32] |
| · Taryfa Nocna- wie... | [18] |
| · Dobór przewodu uz... | [13] |
| · Prąd w liniach WN | [11] |
| · Czy jest takie za... | [10] |
Oferty Pracy
Najnowsze ogłoszenia
| MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ | |
| Inżynier Elektryk - Finlandia | |
| Starszy Inżynier Elektryk - Kraków | |
| Kierownik Robót Elektrycznych - Konin | |
| Inżynier Elektryk-Poznań |
Zobacz więcej... 
Polecane książki
Fotografie
Zobacz film
Schematy elektryczne
...
Zobacz temat
ElektroInstalacje.Info- Instalacje elektryczne,schematy. :: Elektryczne S.O.S :: Instalacje elektryczne
|
Jakie przewody do korytka ?
|
|
| gargamello |
Dodany dnia 09-08-2009 11:54
|
|
Witam szanownych użytkowników forum !! I z óry przepraszam za niekompetentne pytania.Mianowicie zlecono mi wymianę 40 letniej instalacji jednofazowej w małym domku.No i tu nasuwa się moje pytanie: czy jeżeli będę puszczał przewody w korytkach kablowych po ścianie to czy mogę w nich puszczać przewody pojedyncze YD 2,5mm2 bo nie wiem czy uda mi się puścić te przewody w starych rurkach, a nie chciałbym narażać klientów na dodatkowe koszta.Jeżeli macie dla mnie jakieś wskazówki co do wymiany tej instalacji spostrzeżenia mile widziane.
GaRgAmElLo |
|
|
|
| Linki sponsorowane |
Dodany dnia 10-09-2010 06:09
|
|
Reklama Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| garlinski |
Dodany dnia 09-08-2009 12:51
|
|
Jeżeli w grę nie wchodzi wkuwanie przewodów YDYt w tynk, to w korytka układa się przewody YDY, lub YDYp. Zastosowanie pojedynczych przewodów (DY) mija się nieco ze sztuką. Owszem kiedyś się tak robiło, ale dzisiaj zwraca się dużą uwagę na jakość i estetykę wykonania (przejrzystość instalacji), która niesie wymierne korzyści w lokalizowaniu i usuwaniu ewentualnych usterek.
Edytowane przez garlinski dnia 09-08-2009 13:08 Ciężar upuszczonej części jest wprost proporcjonalny do stopnia złożoności i ceny obszaru uderzonego. |
|
|
|
| gargamello |
Dodany dnia 11-08-2009 13:33
|
|
Dom w którym mam dokonać wymiany ma ok 100 lat jest drewniany a w środku nie ma mowy o tynku
GaRgAmElLo |
|
|
|
| wanko |
Dodany dnia 11-08-2009 21:17
|
|
Spokojnie możesz użyć dy 2,5. W Norwegii jest dużo starych domów z drewna i wykonuje się tam instalację również przewodami dy. Można nawet kupić tam "kable" 3xdy 2,5 lub 1,5 w peszlu. |
|
|
|
| gargamello |
Dodany dnia 12-08-2009 11:15
|
|
Wielkie dzięki za szybką i żeczową odpowiedź jeszcze dziś udam się na pomiar
GaRgAmElLo |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |
Czytaj na forum
Urządzenia i maszyny elektryczne w elektrowni, Jakie oprawy halogenowe ?, Przewody i kable, Sieci i instalacje oświetleniowe, Zagadka - jakie to przekroje ?, Ile żył - wył. krzyżowe i schodowe., Moc w kW czy kVA ?, schemat podłączenia agregatu prądotwórczego do sieci w domu, Awaria przy starcie, Utylizacja świetlówek, Elektrycy pod ziemią, Dobór przewodu uziemiającego, wyłączniki, prostownik z kontrola ładowania?, Rozdzielnica nn ciąg dalszy, Oświetlenie uliczne - zabezpieczenia (XL Pro2), Dobór przewodu, Wolnozmienne fale mocy czynnej, Sterowanie bramy garażowej., Dobór zabezpieczenia