Reklama

Losowa Fotka

Ostatnio na forum

Oferty Pracy

Najnowsze ogłoszenia
MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ
Inżynier Elektryk - Finlandia
Starszy Inżynier Elektryk - Kraków
Kierownik Robót Elektrycznych - Konin
Inżynier Elektryk-Poznań

Zobacz więcej...

Polecane książki

Fotografie

This widget requires Flash Player 9 or better.

Zobacz film

Schematy elektryczne

...

Zobacz temat

Drukuj temat
Zwarcie a wyłącznik nadprądowy
gargamello
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 28-07-2009 15:46

Data rejestracji: 18.08.08

Witam wszystkich !
Jako że jestem początkujący i dopiero zaczynam prawdziwą "pracę" to mam pytanko (wybaczcie mi niekompetencje) więc do żeczy: oststnio wymieniałem instalację w kuchni- korytażu i na ganku w mojej hacjendzie.Wziąłem się też za warsztat w którym był kompletny sajgon wszystko na pajączka.no i tak w domu zabezp.przedlicznikowe wymieniłem z topika na es(sieć jednofazowa) B16.W warsztacie zrobiłem od nowa całą szafę rozdzielczą w której każdy obwód zabezpieczyłem ... no i mam pytanko : Dlaczego jak zrobie zwarcie na gniazdku u mnie to leci aż do domu i wyłącza mi tego B16 ? Dodam iż zabezpieczenie główne policznikowe to Topik 20 A którego z resztą nie wybija.
GaRgAmElLo

Linki sponsorowane
Dodany dnia 05-09-2010 20:46
Reklama

Data rejestracji: Zawsze

IP: localhost  
garlinski
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 28-07-2009 19:51
Awatar

Data rejestracji: 10.02.09

Proponuje poczytać o selektywności zabezpieczeń nadmiarowo prądowych i ich charakterystykach.

W warunkach normalnych, czyli jeżeli żadne zabezpieczenie nie jest uszkodzone, zadziała to najszybsze i o najmniejszym prądzie znamionowym zadziałania - w twoim przypadku B16). Inaczej mówiąc należy stopniować kolejne zabezpieczenia tak, aby zawsze zadziałało to, które jest najbliżej miejsca wystąpienia zwarcia / przeciążenia - czyli najprościej: gniazda.

Jeżeli przed licznikiem masz zabezpieczenie szybkie w postaci B16, a za licznikiem 20A (Bi-Wts, czy Bi-Wtz to w sumie w tym przypadku bez różnicy), to i tak zawsze zadziała zabezpieczenie przedlicznikowe. Jeżeli możesz, to napisz jakie miałeś przedtem zabezpieczenie przedlicznikowe.

Charakterystyki można porównywać za pomocą programu, jak znajdę to podeślę link.

Tak swoją drogą to B16A przed licznikiem to strasznie mało.
Edytowane przez garlinski dnia 28-07-2009 20:01
Ciężar upuszczonej części jest wprost proporcjonalny do stopnia złożoności i ceny obszaru uderzonego.

elektryk
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 28-07-2009 20:50
Awatar

Data rejestracji: 11.05.06

Witam

Na stronach producentów dostępne są tabele selektywności między wyłącznikami nadprądowymi lub między bezpiecznikami i wyłącznikami.
Tam dowiesz się przy jakim prądzie zwarcia selektywność będzie zachowana.
http://www.abmicr...niczne.pdf
Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka

www.elektroinstalacje.info
gargamello
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 01-08-2009 15:07

Data rejestracji: 18.08.08

DZIĘKI za szybka odpowiedź. Kolego Garliński przepraszam za niedopowiedzenie otóż w warsztacie mam takie obwody:
1.Gniazda wtyczkowe =zabezp. ES B10
2.OŚW.(na przekaźniku i przyciskach stycznikowych) = zabezp es B6
3.WLS 210 ED =zabezp. ESB6
4.Wentylator=(jakie miałem takie dałem)zabezp. ES D3
5.Transformatory 12 i 24 V=(jakie miałem takie dałem)zabezp. ES D3 oraz bezpieczniki topikowe 6*32mm 2A
6.Urządzenia pomiarowe :termometr i woltomierz =(jakie miałem takie dałem)zabezp. ES D3.

No i główne zabezpieczenie na warsztat B10
Wcześniej zabezpieczeniem przedlicznikowym była wkładka topikowa 16A
A chodzi mi o to dlaczego wybija mi w domu B16 skoro w warsztacie mam główneB10Cool
GaRgAmElLo

sonar
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 01-08-2009 21:39

Data rejestracji: 31.05.09

A więc tak :
Wyłącznik typu B zadziała w czasie t<0,1 sek gdy prąd zwarciowy jest większy niż 5xIn. Dla warsztatu 5x10=50A , dla zabezpieczenia przed licznikiem 5x16=80A.
Zakładając, że impedancja pętli zwarcia w warsztacie wynosi nawet 1 Ohm to daje nam prąd zwarcia 184A.
Teraz skoro wiemy że wyłącznik w warsztacie reaguje w t<0,1 sek przy prądzie zwarcia 50A, wyłącznik przed licznikiem reaguje w czasie t<0,1 sek przy prądzie zwarcia 80A a spodziewany prąd zwarcia może osiągnąć 184A. Jest to loteria który wyłączy pierwszy.

Z bezpiecznikami topikowymi można zachować selektywność jeśli zachowa się stosunek bezpieczników 1,6 czyli 16A/10A = 1,6 ale ta zależność nie działa już w przypadku wyłączników nadprądowych. No chyba że zastosujemy wyłącznik nadprądowy selektywny.

garlinski
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 02-08-2009 23:27
Awatar

Data rejestracji: 10.02.09

Czyli podsumujmy. Dla wyłączników nadprądowych selektywność jest zachowana, w przypadku powstania przeciążenia i stosowaniu odpowiedniego stosunku wartości zabezpieczeń kolejnych stopni, niemniej jednak aby zachować selektywność w przypadku zwarcia, muszą być zastosowane wyłączniki selektywne - niechętnie stosowane ze względu na ich cenę, lub wkładki topikowe jako zabezpieczenie przedlicznikowe i ewentualnie główne poszczególnych rozdzielnic.

Moc przyłączeniową, a tym samym zapieczenie przedlicznikowe określa ZE (dziś poprawnie jest: Dostawca) w umowie.
Edytowane przez garlinski dnia 02-08-2009 23:32
Ciężar upuszczonej części jest wprost proporcjonalny do stopnia złożoności i ceny obszaru uderzonego.

Przeskocz do forum:

Czytaj na forum

Wygenerowano w sekund: 0.65
2,471,732 Unikalnych wizyt