Reklama
Losowa Fotka
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Prosty sposób na gni...· Klimatyzator ale jak...
· iluminacja, oświetle...
· Zwierzęta na urządze...
· żyrandol
Najciekawsze tematy
| · Przewody i kable | [32] |
| · Taryfa Nocna- wie... | [18] |
| · Dobór przewodu uz... | [13] |
| · Prąd w liniach WN | [11] |
| · Czy jest takie za... | [10] |
Oferty Pracy
Najnowsze ogłoszenia
| MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ | |
| Inżynier Elektryk - Finlandia | |
| Starszy Inżynier Elektryk - Kraków | |
| Kierownik Robót Elektrycznych - Konin | |
| Inżynier Elektryk-Poznań |
Zobacz więcej... 
Polecane książki
Fotografie
Zobacz film
Schematy elektryczne
...
Zobacz temat
ElektroInstalacje.Info- Instalacje elektryczne,schematy. :: Elektryczne S.O.S :: Instalacje elektryczne
|
Jak to zrobić ????
|
|
| Kluseczka |
Dodany dnia 05-01-2007 10:08
|
|
Jak to zrobić ????Witam. Mam takie pytanko... Czy ktoś może mi powiedzieć lub przedstawić jakiś schemat jak to zrobić aby np. w korytarzu gdzie mają być 2 kontakty dało się jednym i drugim załączać światło i je wyłączać, a także włączać jednym kontaktem, a wyłączać drugim. Za odpowiedź z góry dziękuje Pozdrawiam |
|
|
|
| Linki sponsorowane |
Dodany dnia 09-09-2010 09:47
|
|
Reklama Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| ciekawy |
Dodany dnia 05-01-2007 11:22
|
|
Nie wiem co rozumiesz przez słowo "kontakty" ale jeśli chodzi ci o przełączniki, włączniki i innne to zastosuj łączniki schodowe a jeśli chodzi ci o schemat podłączenia ich to na wielu z nich on się znajduje. Jeśli natomiast chodzi ci o schemat instalacji elektrycznej do układu schodowego wygląda tak jak na tej stronce mniej więcej tylko musisz ominąć łącznik krzyżowy http://felektr.ka...t3798.html nie wiem czy pomogłem ale może i nie zaszkodziłem |
|
|
|
| Kluseczka |
Dodany dnia 05-01-2007 12:03
|
|
Przepraszam za te nieprofesjonalne zwroty, ale nie jestem elektrykiem...chodziło mi o włączniki, a dokładniej schemat ich połączenia w taki sposób aby wszystko działało ok. Tato próbuje sam zrobić instalację w domu i na tym stanęło że nie wie jak wykonać instalację :włączanie jednym-wyłączanie drugim. Dziękuje za odpowiedź. Będziemy próbować ![]() |
|
|
|
| paul0 |
Dodany dnia 08-01-2007 09:46
|
|
Lepiej wezcie jakiegos znajomego elektryka zeby doradzil - przewody ulozycie sami ale polaczenia powinna wykonac osoba co sie na tym zna lub przynajmniej elektryk powinien to sprawdzic zeby potem nie bylo jakiegos wypadku z pradem nie ma zartow!. Jesli macie watpliwosci to napiszcie na maila . Podstawy: Do gniazd wtykowych uzyc przewod 3*2,5 mm2 Do oswietlenia przewod 3*1,5 mm2 (wypust pojedynczy), 4*1,5mm2(wypust podwojny) W scianach z materialow palnych przewody prowadzic w niepalnym (samogasnacym )peszlu lub rurce PVC (musi byc to tworzywo samogasnace) Polecam kupic i przejrzec ksiazke H. Markiewicza "Instalacje Elektryczne" Uklad schodowy strona 191 rysynek 6.9b(sterowanie z 2 miejsc), 6.9d(sterowanie z 3 miejsc) |
|
|
|
| elektryk |
Dodany dnia 08-01-2007 10:36
|
|
Witam Co do materiałów palnych. Niewiele osób chyba wie że są również niepalne puszki instalacyjne pod wyłączniki. Kiedy byłem się o nie zapytać w sklepie elektrycznym, sprzedawca zrobił wielkie heh.Przykład połączenia schodowego z krzyżowym znajdziesz w artykule : http://www.elektr...ticle_id=1 I Uważaj, bo z prądem nie ma żartów, a szkoda dla zaoszczędzenia paru groszy narażać zdrowie i życie. Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka |
| Kluseczka |
Dodany dnia 09-01-2007 09:19
|
|
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Na pewno się przydadzą...I oczywiście mocno pomyślimy nad elektrykiem, tyle że ten którego znaleźliśmy słono sobie zaśpiewał ![]() |
|
|
|
| libges |
Dodany dnia 09-01-2007 12:55
|
|
elektryk napisał/a: Co do materiałów palnych. Niewiele osób chyba wie że są również niepalne puszki instalacyjne pod wyłączniki. Kiedy byłem się o nie zapytać w sklepie elektrycznym, sprzedawca zrobił wielkie heh.He, he, niedawno byłem w sklepie elektrycznym niedaleko (bo do hurtowni daleko, nie opłacało się jechać), i poprosiłem panią o 6 m peszla, ale z drutem wenątrz (tym do wciąganmia przewodów). pani odpowiedziała, że 25 lat prowadzi sklep, ale takich fanaberii nie widziała. Opadły mi ręce, już więcej tam nie zajrzę. |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |
Czytaj na forum
Dobór kabla zasilającego i zabezpieczenia, Natężenie prądu przy rozruchu silnika, Pomiary elektryczne - teoria., wentylator do łazienki i 2óch ubikacji, Uprawnienia budowlane-wzór wpisu do książki praktyk, izolowanie przewodu odgromowego linii 220 kV - dlaczego ?, Maszyna do szycia, Problem z czujnikiem zmierzchowo-ruchowym, Zdejmowanie ekranu z przewodu, Harmoniczne a uszkodzenia elektroniki, Uprawnienia elektryczne w Anglii., stany pracy systemu elektroenergetycznego, Jak obliczyć prąd mając tylko moc urządzenia ?, Pytanie o mierniki, Złudne wrażenie, Jakie urządzenie, Jak sprawdzić silnik trójfazowy ?, Kursy do programów EPLAN ELCAD, Który miernik ????, schemat podłączenia różnicówki 3-faz -pilne

heh.