Reklama

Losowa Fotka

Ostatnio na forum

Oferty Pracy

Najnowsze ogłoszenia
MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ
Inżynier Elektryk - Finlandia
Starszy Inżynier Elektryk - Kraków
Kierownik Robót Elektrycznych - Konin
Inżynier Elektryk-Poznań

Zobacz więcej...

Polecane książki

Fotografie

This widget requires Flash Player 9 or better.

Zobacz film

Schematy elektryczne

...

Zobacz temat

Drukuj temat
Jak to zrobić ????
Kluseczka
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 05-01-2007 10:08

Data rejestracji: 05.01.07

Jak to zrobić ????Witam. Mam takie pytanko... Czy ktoś może mi powiedzieć lub przedstawić jakiś schemat jak to zrobić aby np. w korytarzu gdzie mają być 2 kontakty dało się jednym i drugim załączać światło i je wyłączać, a także włączać jednym kontaktem, a wyłączać drugim. Za odpowiedź z góry dziękuje
Pozdrawiam

Linki sponsorowane
Dodany dnia 09-09-2010 09:47
Reklama

Data rejestracji: Zawsze

IP: localhost  
ciekawy
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 05-01-2007 11:22

Data rejestracji: 04.01.07

Nie wiem co rozumiesz przez słowo "kontakty" ale jeśli chodzi ci o przełączniki, włączniki i innne to zastosuj łączniki schodowe a jeśli chodzi ci o schemat podłączenia ich to na wielu z nich on się znajduje. Jeśli natomiast chodzi ci o schemat instalacji elektrycznej do układu schodowego wygląda tak jak na tej stronce mniej więcej tylko musisz ominąć łącznik krzyżowy http://felektr.ka...t3798.html

nie wiem czy pomogłem ale może i nie zaszkodziłem

Kluseczka
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 05-01-2007 12:03

Przepraszam za te nieprofesjonalne zwroty, ale nie jestem elektrykiem...chodziło mi o włączniki, a dokładniej schemat ich połączenia w taki sposób aby wszystko działało ok. Tato próbuje sam zrobić instalację w domu i na tym stanęło że nie wie jak wykonać instalację :włączanie jednym-wyłączanie drugim. Dziękuje za odpowiedź. Będziemy próbować Smile

paul0
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 08-01-2007 09:46

Data rejestracji: 08.07.06

Lepiej wezcie jakiegos znajomego elektryka zeby doradzil - przewody ulozycie sami ale polaczenia powinna wykonac osoba co sie na tym zna lub przynajmniej elektryk powinien to sprawdzic zeby potem nie bylo jakiegos wypadku z pradem nie ma zartow!.
Jesli macie watpliwosci to napiszcie na maila .
Podstawy:
Do gniazd wtykowych uzyc przewod 3*2,5 mm2
Do oswietlenia przewod 3*1,5 mm2 (wypust pojedynczy), 4*1,5mm2(wypust podwojny)

W scianach z materialow palnych przewody prowadzic w niepalnym (samogasnacym )peszlu lub rurce PVC (musi byc to tworzywo samogasnace)

Polecam kupic i przejrzec ksiazke H. Markiewicza "Instalacje Elektryczne"
Uklad schodowy strona 191 rysynek 6.9b(sterowanie z 2 miejsc), 6.9d(sterowanie z 3 miejsc)

elektryk
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 08-01-2007 10:36
Awatar

Data rejestracji: 11.05.06

Witam

Co do materiałów palnych. Niewiele osób chyba wie że są również niepalne puszki instalacyjne pod wyłączniki. Kiedy byłem się o nie zapytać w sklepie elektrycznym, sprzedawca zrobił wielkie Shock heh.

Przykład połączenia schodowego z krzyżowym znajdziesz w artykule :
http://www.elektr...ticle_id=1

I Uważaj, bo z prądem nie ma żartów, a szkoda dla zaoszczędzenia paru groszy narażać zdrowie i życie.
Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka

www.elektroinstalacje.info
Kluseczka
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 09-01-2007 09:19

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Na pewno się przydadzą...I oczywiście mocno pomyślimy nad elektrykiem, tyle że ten którego znaleźliśmy słono sobie zaśpiewał Wink

libges
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 09-01-2007 12:55

Data rejestracji: 06.09.06

elektryk napisał/a:
Co do materiałów palnych. Niewiele osób chyba wie że są również niepalne puszki instalacyjne pod wyłączniki. Kiedy byłem się o nie zapytać w sklepie elektrycznym, sprzedawca zrobił wielkie Shock heh.

He, he, niedawno byłem w sklepie elektrycznym niedaleko (bo do hurtowni daleko, nie opłacało się jechać), i poprosiłem panią o 6 m peszla, ale z drutem wenątrz (tym do wciąganmia przewodów).
pani odpowiedziała, że 25 lat prowadzi sklep, ale takich fanaberii nie widziała. Opadły mi ręce, już więcej tam nie zajrzę.

Przeskocz do forum:

Czytaj na forum

Wygenerowano w sekund: 0.37
2,480,196 Unikalnych wizyt