Reklama
Losowa Fotka
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Prosty sposób na gni...· Klimatyzator ale jak...
· iluminacja, oświetle...
· Zwierzęta na urządze...
· żyrandol
Najciekawsze tematy
| · Przewody i kable | [32] |
| · Taryfa Nocna- wie... | [18] |
| · Dobór przewodu uz... | [13] |
| · Prąd w liniach WN | [11] |
| · Czy jest takie za... | [10] |
Oferty Pracy
Najnowsze ogłoszenia
| MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ | |
| Inżynier Elektryk - Finlandia | |
| Starszy Inżynier Elektryk - Kraków | |
| Kierownik Robót Elektrycznych - Konin | |
| Inżynier Elektryk-Poznań |
Zobacz więcej... 
Polecane książki
Fotografie
Zobacz film
Schematy elektryczne
...
Zobacz temat
ElektroInstalacje.Info- Instalacje elektryczne,schematy. :: Utrzymanie ruchu :: Awarie i usterki.
|
Złudne wrażenie
|
|
| fasolkajs |
Dodany dnia 29-12-2006 22:34
|
|
Pracuję w średniej wielkości zakładzie pracy. Jestem elektrykiem utrzymania ruchu. Zakład zasilany jest napięciem 15kV. Za pośrednictwem trafo napięcie obniżone jest do 0,4kV. Kierownik zakładu wydał pewnego dnia pisemne polecenie na pracę: modernizacja głównej rozdzielni nn. Brygadzista wyznaczył skład osobowy brygady. Okazało się iż wskład brygady weszli też młodzi elektrycy. Po zdjęciu obciążenia (odstawienie zakładu) i odstawieniu zasilania przez energetykę zawodową założeniu uziemiaczy i dopuszczeniu do pracy przystąpiliśmy do wykonywania powierzonych zadań. Praca wykonywana bez napięcia dała tak złudne poczucie bezpieczeństwa młodemu elektrykowi. Po zamknięciu odłączników i wyłącznika podane zostało napięcie. Przy podaniu napięcia ów młody elektryk był obecny. Jed- nak chwilę póżniej czy to przez nieuwagę czy też ze zmęczeni młody chciał ręką zdrapać kawałek odpękniętej farby z szyny. Zbrakło centymetrów gdy mój kolega podbiegł i odepchnął chłopaka w bezpieczne miejsce. Mój post jest może trochę za długi trochę za nudny ale myślę że porusza ważny temat. |
|
|
|
| Linki sponsorowane |
Dodany dnia 05-09-2010 20:54
|
|
Reklama Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| kadrowy1 |
Dodany dnia 07-01-2007 11:15
|
|
Witam, po przeczytaniu tego posta sądze ze w waszej firmie pracują ludzie nie przeszkoleni lub są nie zachowane podstawowe środki bezpieczeństwa. Przy pracach na polecenie jest kolejność wykonywania poszczególnych etapów i jest to opisane w poleceniu, sa zawarte uwagi co do bezpieczeństwa i osoba kierująca zespołem jest odpowiedzialna za bezpieczeństwo. Moim zdaniem do takich prac powinno sie wyznaczac ludzi odpowiedzialnych i przeszkolonych, bo takie zdarzenia są przyczyna wielu wypadków. A ich przyczynami są niewiedza, brak odpowiednich uprawnień i szkoleń i brak doświadczenia u pracowników. Pozdrawiam serdecznie , pracujmy bezpiecznie!!!!!!!!!!! |
|
|
|
| wat123 |
Dodany dnia 19-10-2008 13:19
|
|
Witam.Opisywany przypadek jest dość klasyczny tam gdzie nie przestrzega się podstawowych zasad pracy a szczególnie na polecenie pisemne.Moim zdaniem ten młody elektryk po zakończeniu pracy a co więcej po podaniu napięcia w tym miejscu nie miał prawa przebywać i cokolwiek poprawiać. Jest to zabronione.Poleceniodawca w poleceniu pisemnym szczegółowo określa ,kierującego i liczbę osób zespołu-brygady, zakres i miejsce wykonywanych prac, planowany termin rozpoczęcia i zakończenia prac, koordynującego jeżeli potrzeba, dopuszczającego oraz środki i warunki bezpiecznego wykonania pracy.Kierujący zespołem-brygadą po zakończeniu pracy wyprowadza członków zespołu i usuwa wszystkie narzędzia z miejsca pracy i zgłasza dopuszczającemu o zakończeniu prac.Jeżeli taka była by procedura do opisywanego zdarzenia nigdy by nie doszło. Owszem czasem zdarza się, że trzeba coś poprawić ale wówczas należy całą procedurę rozpocząć od początku na to samo polecenie pisemne- przedłużone lub nowe to określa poleceniodawca. Trochą się rozpisałem,ale uważam ,że to są zagadnienia bardzo ważne.Pracuję w energetyce bardzo długo, obserwuję zmiany techniczne i dobrze ale ciągły brak czasu i pośpiech wynikający wiadomo z czego nie są sprzymierzeńcem w tej pracy. Serdecznie pozdrawiam energetyków. |
|
|
|
| garlinski |
Dodany dnia 20-02-2009 00:48
|
|
Takie sytuacje są powszechnie spotykane, dlatego przy każdym, ale to absolutnie każdym obwodzie trzeba stosować regułę ograniczonego zaufania (no wiecie, jak w ruchu ulicznym). Jak to mówią elektryk niewiele różni się od sapera, tyle tylko że przed śmiercią sobie potańczy.
Ciężar upuszczonej części jest wprost proporcjonalny do stopnia złożoności i ceny obszaru uderzonego. |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |
Czytaj na forum
Styczniki, Montaż halogenów, Brak napięcia 230V, Schamat elektryczny instalacji dla domu jednorodzinnego, bistabilne + zegar?, schemat podłączenia różnicówki 3-faz -pilne, rozlaczniki bezpiecznikowe D01/D02, AZART, PROBLEM Z LACZNIKIEM SCHODOWYM, Niezły bałagan., Utrzymanie ruchu, a awaria dźwigu towarowego lub osobowego ?, Kursy do programów EPLAN ELCAD, Przewody i kable, Ile cenicie za punkt..., Przyłącze - wytyczne i zasady budowy, Przepływowy podgrzewacz wody, Wylacznik FI, Dobór zabezpieczenia, Klimatyzator ale jaki ???, Instalacja EIB