Reklama
Losowa Fotka
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Prosty sposób na gni...· Klimatyzator ale jak...
· iluminacja, oświetle...
· Zwierzęta na urządze...
· żyrandol
Najciekawsze tematy
| · Przewody i kable | [32] |
| · Taryfa Nocna- wie... | [18] |
| · Dobór przewodu uz... | [13] |
| · Prąd w liniach WN | [11] |
| · Czy jest takie za... | [10] |
Oferty Pracy
Najnowsze ogłoszenia
| MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ | |
| Inżynier Elektryk - Finlandia | |
| Starszy Inżynier Elektryk - Kraków | |
| Kierownik Robót Elektrycznych - Konin | |
| Inżynier Elektryk-Poznań |
Zobacz więcej... 
Polecane książki
Fotografie
Zobacz film
Schematy elektryczne
...
Zobacz temat
ElektroInstalacje.Info- Instalacje elektryczne,schematy. :: Elektryczne S.O.S :: Propozycje tematów.
|
Dewagacje na temat SZR
|
|
| felix45 |
Dodany dnia 29-11-2006 00:45
|
|
Chciałbym rozwinąć swą wiedzę na temat szczegółowych algorytmów sterowania układami SZR rozdzielnic SN i NN. Moim obecnym zadaniem jest opracowanie algorytmu sterowania układem SZR w oparciu o sterownik, dwusekcyjnej rozdzielnicy 6kV.;) |
|
|
|
| Linki sponsorowane |
Dodany dnia 10-09-2010 07:52
|
|
Reklama Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| elektryk |
Dodany dnia 29-11-2006 16:49
|
|
Witam Jak potrzebowałem informacji na temat SZR skorzystałem z tego linka http://mail09.baz...rukcja.pdf Nie pamiętam dokładnie czego szukałem, ale znalazłem i może koledze też coś pomoże. Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka |
| felix45 |
Dodany dnia 07-12-2006 08:33
|
|
Próbowałem odpowiedzieć poprzez szybką odpowiedź - bez powodzenia. W każdym razie przepraszam że tak późno ale dzięki za zainteresowanie. Polecona lektura - ciekawa lecz nie rozwiewa wszystkich moich wątpliwości. Rozwijając temat i dla większej przejrzystości opiszę któtko układ zasilania. Rozdzielnia główna dwusekcyjna, dwusystemowa, zasilana jest z dwóch transformatorów 110/6kV i dwóch generatorów. Standardowa praca to zsynchronizowane generatory i jedno trafo. Drugi transformator stanowi jawną rezerwę zasilania. Z rozdzielni tej zasilane są dwutorowo rozdzielnie podrzędne jednosystemowe, dwusekcyjne z ukrytą rezerwą. Na początek chciałbym podyskutować na temat SZR rozdzielnic podrzędnych (prostszych). Układ ten pracuje w zakładzie o ruchu ciągłym i o specyfice produkcji wymagającej ciągłości zasilania. Pomijając sytuacje awaryjne, kiedy to sprzęgło zapina się po odstawieniu dowolnego dopływu, okresowo wykonuje się harmonogramowe przeglądy pól objętych SZR. Konwencjonalne układy SZR uniemożliwiają, tak w trybie automatycznym jak i ręczym, spinanie obu dopływów za pomocą sprzęgła, czyli każde odstawienie dowolnego dopływu wiąże się z chwilowym pozbawieniem napięcia danej sekcji rozdzielnicy. Zastamawiam się nad problemem spinania dopływów sprzęgłem.
Edytowane przez felix45 dnia 07-12-2006 09:10 |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |
Czytaj na forum
Wszystko o znaku CE, Rozporządzenia, normy, przepisy., Dewagacje na temat SZR, Rezystancja uziemienia ?!?, jakie uprawnienia by kłaść instalacje w domach..., Brak napięcia 230V, Brzęczenie lini wysokiego napięcia., Ograniczniki przepięć - schemat podłączenia., Przewody linii 110kV, prostownik z kontrola ładowania?, Biblioteki AutoCad - Bloki i bazy danych, Natężenie prądu przy rozruchu silnika, Jak podłączyć podwodną kamerę ?, gniazdo rtv/sat, Uprawnienia SEP 1kv., Jak, Zaprojektować układ pomiaru ?...., Rozdzielnica nn ciąg dalszy, uprawnienia, Instalacja oświetleniowa - kluczowe pytanie ?, Pomiar izolacji przy 15kV