Reklama
Losowa Fotka
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Prosty sposób na gni...· Klimatyzator ale jak...
· iluminacja, oświetle...
· Zwierzęta na urządze...
· żyrandol
Najciekawsze tematy
| · Przewody i kable | [32] |
| · Taryfa Nocna- wie... | [18] |
| · Dobór przewodu uz... | [13] |
| · Prąd w liniach WN | [11] |
| · Czy jest takie za... | [10] |
Oferty Pracy
Najnowsze ogłoszenia
| MONTER NAPOWIETRZEJ LINII PRZESYŁOWEJ | |
| Inżynier Elektryk - Finlandia | |
| Starszy Inżynier Elektryk - Kraków | |
| Kierownik Robót Elektrycznych - Konin | |
| Inżynier Elektryk-Poznań |
Zobacz więcej... 
Polecane książki
Fotografie
Zobacz film
Schematy elektryczne
...
Zobacz temat
ElektroInstalacje.Info- Instalacje elektryczne,schematy. :: Elektryczne S.O.S :: Propozycje tematów.
|
Styczniki
|
|
| grosiu24 |
Dodany dnia 02-01-2008 19:43
|
|
Witam. Mam mały problem igdy nie podłączałem stycznika i szuakm informacji o stycznikach a dokładnie wszystkiego o nich : przykładowe schematy połączeń , rodzaje itp. i jak by ktoś posiadał również jakieś materiały o tym jak czytać schematy elektryczne, bo nie dokońca sobie z nimi radze . Dzięki |
|
|
|
| Linki sponsorowane |
Dodany dnia 05-09-2010 21:44
|
|
Reklama Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| elektryk |
Dodany dnia 03-01-2008 22:04
|
|
Witam Dziś specjalnie dla Ciebie zrobiłem w pracy zdjęcie z komórki. Trochę mało czytelne więc poprawiłem oznaczenia. Jest to stycznik Telemecanique LC1 K06. Na styczniku oznaczono : - styki główne czyli te które przewodzą prąd roboczy załączanego urządzenia np. silnika.Na zdjęciu oznaczone jako L1,L2,L3,T1,T2,T3.Na boku stycznika powinno widnieć oznaczenie jakie max. obciążenie mają styki danego stycznika. Może to być na 20A. - styki pomocnicze. Styki te służą jedynie do sterowania, nie przewodzą prądu roboczego silnika. Są dwa rodzaje styków pomocniczych: NC oznacza styk normalnie zwarty, a NO normalnie otwarty. Styk NC jest zwarty do momenty zadziałania cewki stycznika. Gdy stycznik zadziała, styk NC zostaje rozwarty. Odwrotna sytuacja jest ze stykiem NO. - cewka stycznika. Początki i końce oznaczone jako A1 i A2. Należy zwrócić uwagę na jakie napięcie jest cewka stycznika. Uważaj żeby cewki 230V nie podłączyć międzyfazowo do 400V ![]() No to chyba już wszystko co należy wiedzieć. Jeśli coś jeszcze nie jest jasne - pytaj. Edytowane przez elektryk dnia 13-04-2008 22:30 Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka |
| grosiu24 |
Dodany dnia 05-01-2008 19:19
|
|
Dzięki za zdjęcie i bardzo dokładny(fajny) opis stycznika. Ale jak byś mógł mi jescze napisać coś o zasadzie podłączania styczników z różnymi odbiornikami. kiedy sie stosuje NC a kiedy NO i od czego to zależy itp. |
|
|
|
| elektryk |
Dodany dnia 11-01-2008 22:31
|
|
To zależy od potrzeb układu który chcesz zbudować. JEśli potrzebujesz NO to stosujesz stycznik ze stykami pomocniczymi NO. Zobacz jakieś schematy sterowania np: TUTAJ Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka |
| bajerka |
Dodany dnia 13-04-2008 15:55
|
|
Witam. Jeśli mogę wtrącić swoje pięć groszy to kolega ,,elektryk'' z całym szacunkiem troszkę się pomylił bo styki: 1 L1, 3 L2, 5 L3, 2 T1, 4 T2, 6 T3, nie są stykami pomocniczymi tylko stykami głównymi . W tym styczniku styki pomocnicze oznaczone są - 21NC i 22NC ( normalnie zamknięty(e)). Oczywiście do tego stycznika można jeszcze zamontować zestaw styków pomocniczych, które dokupuje się osobno i montuje się na górze w/w stycznika. Zgadzam się że należy zwrócić szczególną uwagę na jakie napięcie jest cewka stycznika, bo o pomyłkę nie trudno a możliwości jest wiele. Cewki styczników są nie tylko na napięcie 230 VAC lub 400 VAC ale np.: 24 VAC, 24 VDC, 48 VAC, 110 VAC itp. Dobrze jest też przy podłączaniu stycznika przestrzegać zasady że przewody zasilające powinny być podłączone na zaciski oznaczone 1 L1,3 L2,5 L3 a przewody łączące z urządzeniem np. silnikiem analogicznie na zaciski oznaczone 2 T1,4 T2,6 T3. Oczywiście na rynku dostępne są styczniki innych firm które różnią się wielkością, zdolnością łączeniową, ilością styków pomocniczych, sposobem montowania itp. Reasumując temat styczników jest jednym z tak zwanych tematów ,,rzeka'',dobór stycznika i jego cewki zależy od tego co i gdzie ma załączać lub rozłączać. Prościej jest doradzić gdy wiadomo jakie zadanie ma wykonać w/w stycznik. Jeśli chodzi o materiały o tym jak czytać schematy elektryczne i kilka prostych schematów to niech kolega zajrzy tutaj: http://matel.p.lo...NIE_12.doc Mam nadzieję ze choć w małym stopniu rozwiałem kolegi wątpliwości Jeżeli mógłbym w czymś pomóc to proszę pytać. Z wyrazami szacunku pozdrawiam ![]() Edit: Edytowałem tylko link umiesczając go w (url) (/url) Edytowane przez elektryk dnia 13-04-2008 23:10 |
|
|
|
| elektryk |
Dodany dnia 13-04-2008 23:12
|
|
Witam Oczywiście kolega ma racje. Musiał mi się wkraść błąd podczas pisania postu. Wszystko już poprawiłem. Dzięki za zwrócenie uwagi ![]() Czasami można się spotkać z oznaczeniami styków pomocniczych : 3z+1r oznacza to to samo co 3NO+1NC i wygląda ... Opisy styków pomocniczych skłądają się z dwóch cyfr pierwsza to numer styków np. 1,2,3.... druga natomiast określa rodzaj styków: NO (zwierne, czynne) cyfry x3,x4 NC (rozwierne, bierne)cyfry x1,x2 Edytowane przez elektryk dnia 14-04-2008 00:27 Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka |
| bajerka |
Dodany dnia 14-04-2008 20:46
|
|
Witam Nie ma za co - ,,nie myli się tylko ten co nic nie robi '', moim zamiarem było tylko trochę pomóc w miarę skromnych możliwości ![]() Z wyrazami szacunku - pozdrawiam ![]() |
|
|
|
| elektryk |
Dodany dnia 18-04-2008 21:39
|
|
Witam A tu jeszcze tabela z kategoriami użytkowania styczników : ... z katalogu pokoj.com.pl Edytowane przez elektryk dnia 18-04-2008 21:46 Poradniki i książki dla elektryka - zajrzyj do Biblioteki Elektryka |
| Przeskocz do forum: |
Czytaj na forum
Oświetlenie awaryjne - wymagania., nowa instalacja, Uprawnienia elektryczne w Anglii., dobór ogranicznika przepięć, Brzęczenie lini wysokiego napięcia., Jak podłączyć wyłącznik świecznikowy, bistabilne + zegar?, Silnik synchroniczny 6kV, Jak pracują elektrycy w UK, Rozdzielnica nn ciąg dalszy, Pola elektryczne i magnetyczne linii wysokich napięć, żyrandol, Trafo WN, I znowu oświetlenie :(, Instalacja EIB, PROBLEM Z LACZNIKIEM SCHODOWYM, Nielegalny pobór prądu., Silniki elektryczne, Sterowanie bramy garażowej., Alstom alspa 2000 kokumentacja (instrukcja)